Τρίτη 3 Απριλίου 2012

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΟΙ ΚΛΟΠΕΣ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ



Διαστάσεις λαμβάνουν τα τελευταία χρόνια τα φαινόμενα αλλεπάλληλων κλοπών μεταλλικών αντικειμένων από εταιρείες μεταφορών, ενέργειας και δημόσιες επιχειρήσεις (ΔΕΗ, ΟΣΕ κλπ), σύμφωνα με έγγραφα που διαβιβάστηκαν στη Βουλή. Η νέα αυτή μορφή εγκληματικότητας θεωρείται συνέπεια των υψηλών τιμών στις διεθνείς τιμές μετάλλων, όπως...
του χαλκού.

Είναι εντυπωσιακά τα ευρήματα του υπουργείου Οικονομικών για τις διαστάσεις του προβλήματος, καθώς -όπως προκύπτει από έγγραφο του αρμοδίου υπουργού Φίλιππου Σαχινίδη- μόνο το διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2011 έως 20 Φεβρουαρίου 2012, σε ελέγχους που διενήργησε το ΣΔΟΕ σε 158 επιχειρήσεις στους τομείς εμπορίας μετάλλων, μεταλλευμάτων και παρεμφερών δραστηριοτήτων, διαπιστώθηκαν 6.734 παραβάσεις στις 96 επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία για τους ελέγχους του ΣΔΟΕ διαβιβάστηκαν στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κόλλιας, ο οποίος είχε επισημάνει ότι στην Κορινθία, μόνο στα τέλη Φεβρουαρίου, σημειώθηκαν πέντε κλοπές μετασχηματιστών της ΔΕΗ, που κόστισαν στην επιχείρηση 25.000 ευρώ.

Ο βουλευτής επικαλείται εκτιμήσεις της ΔΕΗ ότι η συνολική ζημία, από τις αλλεπάλληλες κλοπές, φθάνει μέχρι στιγμής στα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Άλλη τόση φαίνεται να είναι η ζημία και για τον ΟΣΕ, από τον οποίο έχουν κλαπεί 120 χιλιόμετρα καλωδίων.

Όπως διαβεβαιώνει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν δοθεί εντολές για αυξημένη επιτήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου, των εγκαταστάσεων του ΟΣΕ, της ΔΕΗ, των ΧΥΤΑ, των επιχειρήσεων ανακύκλωσης μετάλλων (ΣΚΡΑΠ), με σκοπό την αποτροπή των κλοπών.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι πρόσφατα εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, η οποία δραστηριοποιείτο έντονα στις κλοπές μετασχηματιστών της ΔΕΗ και παράνομη διακίνηση των χάλκινων στοιχείων τους.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η εν λόγω εγκληματική οργάνωση είχε διαπράξει σε βάρος των υποδομών της ΔΕΗ, το τελευταίο εξάμηνο, τουλάχιστον 180 κλοπές μετασχηματιστών από περιοχές της Αττικής, της Βοιωτίας και της Αργολίδας, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά οφέλη τα οποία τα μέλη της νομιμοποιούσαν μέσω ιδιωτικής επιχείρησης.


πηγή: fimotro

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Bluehost