Το «Nokia Kinetic Device» είναι μια ευλύγιστη συσκευή που φιλοδοξεί ν’ αλλάξει για τα καλά τον κόσμο της κινητής τηλεφωνίας.
Θα θυμάστε ίσως το πολυμορφικό κινητό της Samsung που σας είχαμε παρουσιάσει τον Ιούλιο. Επρόκειτο για μια concept συσκευή , η οποία θεωρητικά θα μπορούσε να διπλώνει και να παίρνει διάφορες μορφές, χάρη σε μια εύπλαστη οθόνη AMOLED. Η Nokia, στο πρόσφατο Nokia World Show που διοργάνωσε στην Φινλανδία και όπου παρουσίασε ουκ ολίγες επαναστατικές συσκευές, πηγαίνει το concept ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση. Η εύπλαστη φορητή συσκευή που παρουσίασε, με το όνομα «Nokia Kinetic Device», δεν είναι ακόμη κάτι ολοκληρωμένο. Δεν είναι, δηλαδή, ένα τηλέφωνο που μπορεί να λειτουργήσει και ως GPS, όπως εκείνο το concept που σας είχαμε δείξει το καλοκαίρι. Αυτό που έδειξε η φινλανδική εταιρεία τώρα είναι μια συσκευή που αναλόγως του πώς την πιέζει, προς τα μέσω ή προς τα έξω, ή πειράζοντας τις αντίθετες μεταξύ τους γωνίες, ο χρήστης της αυτή εκτελεί διάφορες λειτουργίες, όπως ζουμάρισμα ή επιλογή του επμενου και του προηγούμενου αντικειμένου από μια λίστα.
Ο σχεδιαστής του, Ταπάνι Γιόκινεν, που δουλεύει πάνω στο project για περισσότερα από δύο χρόνια δεν έδωσε απαντήσεις στους δημοσιογράφους για το πότε θα βγει η συσκευή στην αγορά και τι ακριβώς θα κάνει. Ίσως επειδή η Nokia δεν έχει ακόμη αποφασίσει. Η πιο προφανής χρήση της θα ήταν στα κινητά τηλέφωνα -αλλά και ένα τηλεκοντρόλ με αυτήν την υφή θα είχε λογική. Και βεβαίως, σε συσκευές όπως φορητά MP3 players ή video players, τις οποίες ο χρήστης θα μπορεί πια να χειρίζεται χωρίς καν να τις κοιτάζει.
Όπως και νά ‘χει, η τεχνολογία είναι ήδη εδώ, δεν είναι πια ένα όνειρο δηλαδή ή μια ιδέα, και ο τρόπος που λειτουργεί είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός, όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί.