Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Εισαγγελικη ερευνα για λαθρεμποριο καυσιμων



Έρευνα για λαθρεμπόριο καυσίμων, το οποίο κοστίζει στο Δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ξεκινά ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης.

Η εισαγγελική έρευνα αναμένεται να επεκταθεί σε βάθος δεκαετίας προκειμένου να εξακριβωθεί ο ρόλος υπηρεσιακών παραγόντων, που είτε δια της ανοχής, είτε με την συνέργειά τους έχει ως αποτέλεσμα να ζημιώνεται το Δημόσιο και να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια και υγεία των καταναλωτών.

Ο κ. Πεπόνης ζητά να ερευνηθεί ποια μέτρα θεσμοθετήθηκαν για την πάταξη της λαθρεμπορίας και να διακριβωθεί αν εφαρμόστηκαν, ενώ αν δεν έτυχαν εφαρμογής ζητά να εντοπιστούν οι υπαίτιοι για την ολιγωρία.

Ανάμεσα στους μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν είναι και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας, καθώς το Μάιο του 2011 είχε προβεί σε καταγγελίες ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχετικά με λαθρεμπορία στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο κ. Σούρλας είχε υποστηρίξει, ότι στα καύσιμα που προμηθεύονται οι Ένοπλες Δυνάμεις συντελείται εκτεταμένη νοθεία, με αποτέλεσμα οι καρκινογόνες συγκεντρώσεις θείου να είναι υπερ-πολλαπλάσιες του επιτρεπόμενου.

Επιπλέον, είχε χαρακτηρίσει το θέμα «το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα των τελευταίων δεκαετιών» καθώς, όπως είχε αναφέρει, τα ποσά που καταχρώνται, υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνα που περικόπηκαν πρόσφατα απ’ τους μισθούς και τις συντάξεις.

Μάλιστα ο κ. Σούρλας είχε «φωτογραφίσει» και πρόσωπα. Όπως είχε αναφέρει, «οι πρωταγωνιστές του κυκλώματος είναι ευεργέτες, χορηγοί φιλανθρωπικών σωματείων και κατασκευαστές ιδρυμάτων που έχουν και κοινωνική αποδοχή». «Έδωσα τα στοιχεία μου σε μεγαλο-δημοσιογράφους και δεν βγήκε τίποτα. Έπρεπε να παρανομήσω και πήγα και πήρα μόνος μου πετρέλαιο από την αποθήκη των Ενόπλων Δυνάμεων στο Συκούριο της Λάρισας. Στο δείγμα, το Γενικό Χημείο το Κράτους βρήκε 900 mg αποχρωματισμένο θείο, ενώ βάσει του νόμου πρέπει να έχει 5 mg».

Η εισαγγελική έρευνα, μέσω των αρμόδιων εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών, θα επεκταθεί σύντομα και εκτός Αττικής, καθώς για θέματα λαθρεμπορίας υπάρχουν καταγγελίες και δημοσιεύματα που αφορούν περιοχές σε όλη την χώρα.


πηγή: koutipandoras

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Bluehost