Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Στο “KOKKINO” η εγκληματικοτητα στη Θεσσαλονικη.



ΛΗΣΤΕΙΕΣ μέρα μεσημέρι στου κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Εισβολές ενόπλων σε σπίτια και πυροβολισμοί στο ψαχνό, με κίνητρο τη ληστεία, σε πρατήρια καυσίμων και ψιλικατζίδικα. Επιθέσεις σε οδηγούς ταξί και ιδιοκτήτες περιπτέρων. Απάτες, εκβιασμοί κυκλώματα τοκογλύφων. Ανήλικοι ληστές, ηλικίας ακόμη και 13 ετών… «Οι ληστείες των δρόμων»

Τα κρούσματα ληστειών από ομάδες δύο τριών ατόμων που δεν διστάζουν να επιτεθούν σε ανυποψίαστους πολίτες, μέρα μεσημέρι, σε κεντρικότατους δρόμους της Θεσσαλονίκης όπως η οδός Τσιμισκή, η παραλιακή λεωφόρος Νίκης, για μερικά ευρώ ή ένα κινητό τηλέφωνο πολλαπλασιάζονται.Τελευταίο κρούσμα ο τραυματισμός με αιχμηρό αντικείμενο 19χρονου στην περιοχή του λευκού πύργου από νεαρούς, προκειμένου να αρπάξουν το τσαντάκι.Ομάδες δύο, τριών ατόμων που δεν διστάζουν να επιτεθούν σε ανυποψίαστους πολίτες, μέρα μεσημέρι, σε κεντρικούς δρόμους.Ακόμη και ώρες αιχμής καταστημάτων, οι ληστές του δρόμου προσποιούμενοι τους πελάτες, σπέρνουν τον φόβο σε ιδιοκτήτες περιπτέρων και υπαλλήλους μικρών επιχειρήσεων. Ιδιοκτήτρια περιπτέρου επί της πολυσύχναστης οδού Βασιλέως Γεωργίου, ήρθε αντιμέτωπη με ένοπλο άντρα που τη λήστεψε, αφού πρώτα την ξυλοκόπησε άγρια. «Δεν τους ξεχωρίζεις πλέων» μας είπε, «δεν ξέρεις από ποιόν να φυλαχτείς. Είναι καλοντυμένοι, ευπρεπείς κύριοι, που σου ‘κολλάνε’ ξαφνικά το όπλο στο πρόσωπο και σου αρπάζουν τι εισπράξεις». Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 2011, οι ληστείες του δρόμου αυξήθηκαν 150% σε σχέση με το 2010.

Ηλικιωμένοι

Μια νέου είδους ληστεία έχει κάνει την εμφάνισή της τους τελευταίους μήνες στη Θεσσαλονίκη. Οι ληστές κυρίως αθίγγανοι, στήνουν καρτέρι έξω από τις τράπεζες σε ηλικιωμένους που, λόγω της κρίσης και του φόβου κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας «σηκώνουν» τις αποταμιεύσεις τους. Τους ακολουθούν, και μόλις βρουν την κατάλληλη ευκαιρία, τους επιτίθενται, τους χτυπούν και αρπάζουν τις οικονομίες μιας ζωής.

Ληστές 13 ετών!

Στη Θεσσαλονίκη της οικονομικής ύφεσης, τα τελευταία δύο χρόνια διπλασιάστηκαν οι ληστείες από συμμορίες ανηλίκων. Η αστυνομία συνέλαβε 33 ανηλίκους που είχαν διαπράξει 15 ληστείες, ανάμεσά τους και ένα παιδί μόλις 13 ετών. Οι κλοπές με δράστες εφήβους μέχρι 18 χρονών έφτασαν τι 62. Συνελήφθηκαν 92 παιδιά, ανάμεσά τους 18 κορίτσια…

Εύκολος στόχος
Οι ληστείες περιπτέρων, ψιλικατζίδικων, πρατηρίων υγρών καυσίμων ακόμη και σούπερ μάρκετ είναι πλέον καθημερινές. «Είμαστε ο εύκολος στόχος» δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Θεσσαλονίκης, Κώστας Ιακόβου. «Τι μέτρα να πάρεις για να προστατευτείς ; Το ρόπαλο η το σκουπόξυλο στο περίπτερο δεν μπορεί να σταματήσει τον ληστή που κρατά όπλο, προσθέτει ο ίδιος. Μόνο με τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης (ΓΑΔΘ), οι ληστές σε μίνι μάρκετ και καταστήματα ψιλικών παρουσίασαν αύξηση 31,25%. Οι κλοπές και οι διαρρήξεις καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 47,19%, ενώ αυτές στα πρατήρια καυσίμων κατά 133,33%. «Δεν υπάρχει πρατήριο στη Θεσσαλονίκη που να μην έχει γίνει στόχος ληστών τουλάχιστον δύο φορές. Πολλοί συνάδελφοι έχουν σταματήσει να διανυκτερεύουν» δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών «Μέγας Αλέξανδρος»Θέμης Κιουρτζής.
Η ανάγκη ακόμη και για τα λίγα ευρώ που κουβαλούν στο πορτοφόλι τους κάνει τα θύματα των επιθέσεων να αντιστέκονται πλέον ακόμη και απέναντι σε ένοπλους δράστες. Δυστυχώς,7 στους 10 καταλήγουν στο νοσοκομείο.

Ρεπορτάζ : Μάκης Γκόσιος, Έλενα Νοταρίδου… πηγή: real news

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Bluehost