Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Δείρτε ελεύθερα, παραγράφεται…!



Πως θα σας φαινόταν αν μαθαίνατε ότι όλα τα πταίσματα και τα πλημμελήματα με ποινή έως ένα έτος παραγράφονται; Κι όμως η εισήγηση στο νόμο που προωθείται προβλέπει ακριβώς αυτό. Θα παραγραφούν όλα αυτά τα αδικήματα μέχρι την ψήφιση του νόμου. Ακραίο νομοθέτημα ανορθολογισμού ή διάλυση κάθε έννοιας δικαίου;
Το σχέδιο νόμου με τίτλο «καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας» που κατεβάζει προς ψήφιση το Υπουργείο Δικαιοσύνης περιλαμβάνει μια τροπολογία που προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά.


Στις τροπολογίες-προσθήκες του σχεδίου νόμου περιέχεται ένα άρθρο με τίτλο «παραγραφή και παύση ποινικής δίωξης» που παύει τη δίωξη όλων των πταισμάτων και πλημμελημάτων που επισύρουν ποινή φυλάκισης έως ένα έτος.

Πρόκειται για μια τροπολογία σκούπα που παραγράφει ουσιαστικά όλα τα πταίσματα και πλημμελήματα (με ποινή φυλάκισης έως ένα χρόνο) που διαπράχθηκαν μέχρι τη δημοσίευση του νόμου. Νομικοί κύκλοι σχολιάζουν ότι πρόκειται για πρωτόγνωρη ενέργεια που η συνταγματικότητα του ελέγχεται. Όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά, το κράτος στην προκειμένη περίπτωση, αδειάζει τον πολίτη αφού με πρόσχημα την αποσυμφόρηση των φυλακών και των δικαστηρίων καταργεί τη δικαστική προστασία που ο κάθε πολίτης δικαιούται.

Με πρόσχημα τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στα δικαστήρια στην πράξη πταίσματα και πλημμελήματα (με ποινή έως ένα έτος) ουσιαστικά παραγράφονται. Τέτοια μπορεί να είναι η ελαφρά σωματική βλάβη, η εξύβριση, η απειλή και η αυτοδικία. Έτσι κάποιος που προσφεύγει στα δικαστήρια προκειμένου να υπερασπιστεί το εαυτό του επειδή κάποιος τον απείλησε ή του προξένησε ελαφρά σωματική βλάβη μπορεί να διαπιστώσει ότι το δικαστήριο είναι σε θέση να προτείνει την παύση κάθε δίωξης.

Η συγκεκριμένη τροπολογία μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα αυτοδικίας αφού ο νομοθέτης στην προκειμένη περίπτωση ευνοεί αυτόν που έριξε ξύλο και όχι αυτόν που τις έφαγε. Ακόμη και για κάποιον-α που διώκεται άδικα για τέτοιου είδους πλημμέλημα θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η παύση δίωξης του δεν πιστοποιεί την αθωότητα του.


πηγή: koutipandoras.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Bluehost