Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

14ο Φεστιβαλ Ντοκιμαντερ Θεσσαλονικης: Προτασεις για σημερα (12 Μαρτιου)





Γράμματα από το Ιράν (Τζων Κασσαβέτης, 15.00) του Μανόν Λουαζό! Καθώς άνεμοι ελευθερίας πνέουν στον αραβικό κόσμο, οι νέοι του Ιράν περιμένουν. Ήταν οι πρώτοι που ξεσηκώθηκαν ενάντια στους ηγέτες τους το 2009 και οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν το Twitter, το Facebook και το Youtube για ενημέρωση, κινηματογραφώντας τις επιπτώσεις της αποτυχημένης τους επανάστασης με τα κινητά τους τηλέφωνα. Τώρα το Ιράν έχει κλείσει τις πόρτες του στα ΜΜΕ της Δύσης, κάνοντας δύσκολο στους απέξω να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στη χώρα. Εδώ και δύο χρόνια, η σκηνοθέτις παρακολουθεί Ιρανούς που επέζησαν της καταστολής. Συναρμολογώντας συνεντεύξεις, πλάνα από κρυφές κάμερες και άλλο υλικό, η Λουαζό παραδίδει ένα συναρπαστικό πορτρέτο της επόμενης μέρας της Πράσινης Επανάστασης. 

Βασίλης Ζαχάρωφ, ο μυστηριώδης Έλληνας της Ευρώπης (Τώνια Μαρκετάκη, 18.00)του Άγγελου Αμπάζογλου.Η ταινία επικεντρώνεται στο εμπόριο όπλων στην αρχή του 20ου αιώνα, μέσα από την εκπληκτική ιστορία του ελληνικής καταγωγής βασιλιά της πολεμικής βιομηχανίας, σερ Μπάζιλ Ζαχάρωφ. Τα συμφέροντα του Ζαχάρωφ επεκτάθηκαν σε τράπεζες, πετρέλαια, μέσα μαζικής ενημέρωσης και, μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, θεωρήθηκε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Το σύστημα πώλησης όπλων που δημιούργησε, γνωστό ως σύστημα Ζαχάρωφ, αποτελεί το επικρατέστερο σύστημα μέχρι σήμερα. Βασίζεται στη διαφθορά, στην προπαγάνδα και σ' ένα εκτεταμένο δίκτυο πληροφοριών, σε κυβερνητικούς και διπλωματικούς κύκλους. Οθωμανός υπήκοος, Έλληνας υπήκοος, Άγγλος υπήκοος, Γάλλος υπήκοος, ο σερ Μπάζιλ Ζαχάρωφ παρασημοφορήθηκε 298 φόρες για την ειρηνιστική του δράση. Στο τέλος της ζωής του, παντρεύτηκε μια εξαδέλφη του βασιλιά της Ισπανίας και πέθανε στο Μόντε Κάρλο, όπου το καζίνο ήταν επίσης ιδιοκτησία του.

Μια χούφτα γενναίοι άνθρωποι (Τώνια Μαρκετάκη, 23.00)του Ρυγιά Αρζού Κεκσάλ.Οι κάτοικοι του Φιντικλί, Ικίζντερε και Σενόζ, τριών κοιλάδων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, δεν μπορούν να χωνέψουν το γεγονός πως τα ποτάμια τους θα νοικιαστούν σε ιδιώτες που θα τα εκμεταλλεύονται για τα επόμενα 49 χρόνια. Οι αρχές τούς λένε πως αυτό είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και ενεργειακή αυτονομία της Τουρκίας. Κόβονται δέντρα, εγκαθίστανται τεράστιοι αγωγοί νερού, και καθώς τα ποτάμια σιγούν, οι κάτοικοι στη Σενόζ μοιάζουν σαν να αφήνουν την τελευταία τους πνοή. Στο Ικίζντερε, υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν πως τα έργα θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, ενώ άλλοι είναι αποφασισμένοι να αντιταχθούν σ' αυτή τη βίαιη εισβολή στη ζωή τους.



πηγή: zooradio.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Bluehost