Από τη μία οι δυνητικοί κίνδυνοι της έρευνας, από την άλλη το δικαίωμα στην ελεύθερη διακίνηση της επιστημονικής πληροφορίας (Φωτογραφία: Reuters )
Γενεύη
Δύο μελέτες που περιγράφουν τη δημιουργία μιας φονικής γρίπης εργαστηρίου θα πρέπει τελικά να γίνουν διαθέσιμες στην επιστημονική κοινότητα, πρώτα όμως θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εκτίμηση του κινδύνου από τυχόν απελευθέρωση του επικίνδυνου ιού, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Συνολικά 22 ειδικοί και εκπρόσωποι επιστημονικών εκδόσεων συναντήθηκαν στα κεντρικά του ΠΟΥ στη Γενεύη, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα που προέκυψε με δύο έρευνες, οι οποίες υποβλήθηκαν για δημοσίευση στα κορυφαία περιοδικά Science και Nature.
Στα δύο επίμαχα άρθρα, ερευνητές από την Ολλανδία και τις ΗΠΑ περιγράφουν πώς ο ιός της γρίπης των πτηνών Η1Ν1 μπορεί να μεταλλαχθεί ώστε να μεταδίδεται απευθείας από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι ιοί που δημιούργησαν οι ερευνητές στο εργαστήριο αναμένεται να διευκολύνουν την ανάπτυξη εμβολίων, θεωρητικά όμως θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανδημία με εκατομμύρια θύματα αν αποδράσουν στο περιβάλλον.
Στις ΗΠΑ, η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Βιoασφάλεια (NSABB) ζήτησε να απαλειφθούν από τος επίμαχες μελέτες οι τεχνικές λεπτομέρειες που θα επέτρεπαν σε τρομοκράτες να δημιουργήσουν νέους ιούς.
Από την πλευρά τους, οι διευθύνσεις του Nature και του Science εξέφρασαν την ανησυχία τους για πολιτικές παρεμβάσεις στην επιστημονική έρευνα -και τα δύο περιοδικά ζήτησαν να βρεθεί τρόπος ώστε τα επίμαχα δεδομένα να γίνουν διαθέσιμα σε αναγνωρισμένους ειδικούς.
Όπως αναφέρει το Reuters το βράδυ της Παρασκευής, στη συνάντηση του ΠΟΥ αποφασίστηκε να αναβληθεί η δημοσιοποίηση των επίμαχων δεδομένων μέχρι να ολοκληρωθούν ανεξάρτητες μελέτες για την εκτίμηση του κινδύνου βιοτρομοκρατίας.
«Πρέπει να υπάρξει μια εις βάθος συζήτηση για τους κινδύνους και τα οφέλη της έρευνας, αλλά και τους κινδύνους του ίδιου του ιού» δήλωσε στο αμερικανικό πρακτορείο ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Γκρέγκορι Χαρτλ.
Σύμφωνα με το BBC, ο ΠΟΥ θα διοργανώσει νέα συνάντηση για το θέμα σε περίπου δύο μήνες.
πηγή:Newsroom ΔΟΛ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου