Δεν θα εμποδίσει τις κυπριακές έρευνες η τουρκική πλευρά, αλλά εάν στεφθούν με επιτυχία θα τις αξιοποιήσει για δικό της όφελος, σύμφωνα με τουρκοκύπριο αξιωματούχο
Η συμφωνία που υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ της κυβέρνησης Ερογλου και της Αγκυρας «προβλέπει μόνο την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών. Σε περίπτωση που βρεθεί φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, θα χρειαστεί νέα συμφωνία», δήλωσε ο Χουσεΐν Οζγκιουργκιον, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της κατεχόμενης βόρειας πλευράς της Μεγαλονήσου.
Σύμφωνα με όσα είπε στην Αγκυρα και δημοσιεύονται σήμερα στον τουρκοκυπριακό Τύπο, η τουρκική πλευρά «δεν θα εμποδίσει την ελληνοκυπριακή, αν αυτή βρει πετρέλαιο, αλλά θα πάει και αυτή εκεί να βγάλει πετρέλαιο».
Οπως γράφει η Ζαμάν, ο Όζγκιουργκιουν διευκρίνισε επίσης ότι το γεγονός ότι η συμφωνία για τις έρευνες περιλαμβάνει μέρος μόνο της υφαλοκρηπίδας του νησιού, δεν οφείλεται σε κυριαρχικά θέματα, αλλά απλώς στην απουσία ενδιαφέροντος για τις υπόλοιπες περιοχές.
Στέλνουν και άλλα πλοία
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου επιβεβαίωσε με δηλώσεις του την νέα τακτική της Αγκυρας για συμμετοχή στις έρευνες και την εκμετάλλευση, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε τουρκικό κανάλι.
«Ελπίζω ότι κατά τις συνομιλίες για το Κυπριακό τον Οκτώβριο θα υπάρξει εξέλιξη και θα ενωθούν όλες αυτές οι έρευνες. Σε αντίθετη περίπτωση εμείς δεν θα δεχθούμε τη μονομερή αυτή ενέργεια», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και προανήγγειλε ότι οι τουρκικές έρευνες «θα ενισχυθούν και με άλλα ερευνητικά πλοία».
Εθνικό σύμβολο το «Πίρι Ρέις»
Η παρουσία και ο ρόλος του Πίρι Ρέις στην ΝΑ Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ συνδέθηκαν με τα εθνικά συμφέροντα και από τον υποδιευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου 9ης Σεπτεμβρίου της Σμύρνης Ντογάν Γιασάρ, καθώς το χαρακτήρισε «σύμβολο που υπερασπίζεται τα θαλάσσια δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας».
Αναφέρθηκε μάλιστα στην τακτική της Τουρκίας στο Αιγαίο τη δεκαετία του ’80: «Την περίοδο εκείνη εργαστήκαμε εναντίον της θέσης της Ελλάδας περί δώδεκα μιλίων χωρικών υδάτων και πραγματοποιήσαμε έρευνες σε περιοχές που είχαν οριστεί με βάση τις θέσεις της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να πάρουμε δείγματα και να κάνουμε να δεχθούν τα έξι μίλια», είπε ο κ.Γιασάρ. «Εάν είχαμε αποδεχτεί τη θέση της Ελλάδας, δεν θα μπορούσαμε να ανοιχτούμε στη θάλασσα πέρα από τις ακτές».
«Το Πιρί Ρεΐς τώρα ασκεί καθήκοντα στην Ανατολική Μεσόγειο … διεξάγει αγώνα για λογαριασμό της Τουρκίας ειδικά στο θέμα των συμφερόντων της στις ΑΟΖ», προσέθεσε. Το χαρακτήρισε μάλιστα «από τα σημαντικότερα πλοία, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου … όλα τα πλοία μπορούν να λειτουργούν επιχειρησιακά 140-150 μέρες, αλλά το Πιρί Ρεΐς μπορεί και λειτουργεί 240 μέρες».
Πηγή: alldaynews4you.gr